KOIRAMME/OUR PRESENT FLATCOATS:


Nartut/Bitches:

Koirat/My Dogs

Ensimmäinen flattini Freya, kotoisammin Reiska ( FI MVA Sniffens April Sunbeam), tuli minulle kesällä 2000 kennel Sniffensistä Miia Suppasen kasvattamana. Parempaa ensimmäistä koiraa en olisi voinut toivoakaan! Reiska oli kaikkea sitä mitä olin flatistä kuvitellut ja vielä enemmän, elämäni tärkein koira, joka opetti minulle paljon vaikkakin suurimman osan kantapään kautta.

Toinen flattini tuli niin ikään kennel Sniffensiltä vuonna 2002. Hopsu, JV-02 Sniffens Typical Thursday oli kaunis ja vauhdikas kaveri. Sen vahvuus oli agilityssä, jossa se oli elementissään ja jota se uimisen lisäksi rakasti yli kaiken. Reiska ja Hopsu ovat siirtyneet jo sateenkaarisillalle.

Kolmas flattini on Reiskan tyttö Pirre, Sniffens Rapsakka Ruska s. 2005. Heikkouksistaan huolimatta Pirre on todellinen kultakimpale ja sen myötä ymmärsin, mikä on flatin perimmäinen käyttötarkoitus ja elämänlanka: noutaminen. Pirren maailmassa onkin aina ollut kaksi asiaa ylitse muiden, nimittäin damit ja riistat. Jo nuoresta se on jaksanut tuntikausia istua ja odottaa herkeämättä omaa vuoroaan, kunhan vain pääsisi noutamaan. Pirre on innokas työskentelijä, jonka vilkkaus ja pehmeys tuovat omat haasteensa. Pirreä käytetään yhä, veteraani-ikäisenä aktiivisesti ja monipuolisesti käytännön metsällä.

Neljäntenä laumaan liittyi ensimmäinen ruskea flattimme, Pirren tyttö Kaapeli ( Sniffens My Love s. 2008). Silloisen elämäntilanteen vuoksi Kaapeli joutui väliinputoajan rooliin, eikä sen kanssa tehty juuri mitään sen ollessa pentu- ja juniori-iässä. Laurin tultua kuvioihin Kaapeli sai oman ohjaajansa, jonka kanssa he alkoivat harrastaa taippareita ja sen jälkeen NOME-B:n alokasluokkaa. Kaapeli on perusluonteensa mukaisesti rauhalliseen tyyliin mutta väsymättömästi työskentelevä koira, joka käyttää erittäin hyvin nenäänsä. Kyntensä se onkin näyttänyt käytännön metsällä sekä ylösajavana että noutavana koirana ja metsällä se on korvaamaton apu. Kaapeli on isännän ehdoton silmäterä. Kaapeli lopetettiin elokuussa 2017.

Viides flattini Charme eli Nakki ( Anmich Frodo Doch-An-Doris s. 2010) tuli meille Tanskasta kennel Anmichista ja on Kaapelin siskon Ronjan (Sniffens My Sharona) pentu. Charme on älykäs, itsenäinen ja erittäin riistaviettinen työskentelijä, jolla saisi olla hieman enemmän miellyttämishalua ja on siksi todellinen haaste kouluttajalleen. Käytännön metsällä Charme onkin omimmillaan. Muuten Charme on helppo ja rakastettava koira, iloisuudellaan ja kekseliäisyydellään se piristää arkeamme joka päivä mitä eriskummallisimmilla tavoilla. Nakki on meidän tanskalainen prinsessamme!

Ensimmäisestä, vuonna 2013 syntyneestä pentueestamme kotiin jäi kasvamaan maksanvärinen narttu Oak Barrel's Optic Cable eli Madde. Madde on varsin vilkas, sosiaalinen ja posiviitinen tapaus sekä noutajana salamannopea. Ulkonäöllisesti erittäin hitaasti kehittyvä ja tulee siinä sukuunsa. Madde on lunastanut paikkansa Pirren manttelinperijänä talouden parhaana noutajana.

Pirre, Ronja ja Kaapeli Tanskassa kesällä 2010. Photo Kaija Leinonen.